neděle 18. září 2016

Poslední pobyt na chatičce...

Bývalo tam krásně. Když jsme tam v roce 2001 začínali, byla  chatička ve stavu po nájezdu mládí a se zanedbanou údržbou. Původním majitelem byl jakýsi podnik z Nejdku a objekty sloužily k podnikové rekreaci a také jako "pionýrské tábory". Po nich tam zůstaly nápisy jako " už je mně 14 a ještě nemám chlapa", "nejvyšší čas na sex", " Lojza by š****", "Onanie nikoho nezabije".... a pod. Vše zapsáno tmavými fixy, které i po několikerém přemalování prosvítaly. V chatě chyběly matrace a leželo se na 2 po délce, místo 3 na šířku... Palandy polorozpadlé, nepřišroubované. Elektrorozvod vypálenými hliníkovými dráty s možností požáru, shnilé vstupní schůdky, boulovaté lino, oloupaná barva vně i uvnitř... Nikdy jsme žádnou smlouvu na nájem nedostali, existovala jen ústní dohoda, že chatičky dáme do pořádku a zabráníme devastaci. Dohodnutá cena 8000 Kč + elektřina. Později zvýšená o 500 Kč , údajně na úklid společných prostor (WC a koupelna). Příplatek se nijak na pořádku neprojevil. Až poslední 3 roky se situace zlepšila. Chata byla vymalována, natřena, chybějící doplněno na naše náklady, opravena elektrika a zřízeny rozvody pro vaření, svícení, chladničku...., u nás vyroben nábytek, u jiných dokoupen, též na naše náklady. Poslední cca 4 roky byla i teplá voda k vykoupání. Automat na 20 Kč. Pitná voda chybí. 
Z počátku byla Lužnice velice rybnatá. Po povodních v r. 2002 se situace na rok ještě zlepšila. Ryby chytám jen pro zábavu a zase je pouštím a tak si "hraju " s bílou rybou a nehoním se za rekordy. Poslední 4 roky je tam bílé ryby minimum a i ostatních ryb podstatně ubylo. Snad to působí nová minielektrárna na jezu.... Ubylo i kachen, vymizeli norci. Je tam pár vyder a dost okousaných zbytků ryb... Musí tam být dost trofejních sumců. Několikrát bylo vidět jak chytili kachnu..., většinou od káčat. Býval jsem tam nejraději na jaře a na podzim, kdy ostatní byli doma. To pak člověk byl tak blízko přírodě a jejím obyvatelům. Zvěř se nebála, srnec a zajíc se chodili pást mezi chaty, kachna žrala z ruky a teď , na rozloučenou, liška. 
Byla to krásná léta... Chatička nejde do cizích rukou, ale budou tam jezdit vnučky s matkou a otčímem... 
Cesta domů byla klidná a tak posledních "chatových" 125 km na motorce. Kam budu jezdit , a zda vůbec, se teprve ukáže.... Záleží to na zdraví....

125 + 594 + 306 =     1025 Km   Takže přece jen najeto přes 1000 km       

Žádné komentáře: