sobota 20. června 2015

Konečně i houby

 Cesta k vodě byla dost mokrá. S úplně novou zadní gumou to i mírně klouzalo když na přehradě začalo pršet. Pršelo až do Milevska a pršelo dost. Směrem k Bechyni déšť slábl. Kalhoty Hubík mám stejně staré jako bundu Nazran. Spodek mám vždy suchý, ale vršek byl skrz. Na chatě mysleli, že jsem se schválně namočil, tam totiž nepršelo ani trochu. To už se stalo několikrát, že v Bechyni, to je 3 km vzduchem, lilo a v Nuzicích ani kapka. Rád jsem se převlékl do suchého, bylo totiž dost chladno. V těch 10 dnech se počasí střídalo a zažili jsme počasí jarní, 2 dny léta a pak to spíše připomínalo suchý podzim. Tráva žlutá, louky holé. 
Jednou jsem prošel jen louky kolem lesa a viděl jen 3 polosuché špičky. Před léty jich tam bylo... 

Po druhé jsem šel to mé 4 km kolo nad Židovkou. Myslel jsem , že už ho letos nezvládnu (je nutné přelézt óbršutr u Židovky), ale s jedním posezením to šlo dobře. V lese nad kempem Židovka jsem našel pouze 3 úplně sežrané holubinky mandlové. Jinak nic. Až cestou z lesa jsem ještě slezl k potoku, kde bývají lišky.  A stal se zázrak, ony tam byly... a poměrně dost. Celá plná miska na salát.(Rostou v tom lese za mostem na Táborsku) Odvezl jsem je domů a až doma byly fleky s liškami a okurkou. Super. Na druhé straně mostu je Budějovicko a tam bydlíme...


Ostatní dny byly zasvědceny pouze čtení a jídlu. Ke čtení byl Hašek, znovu Remarque, Jirásek. Tedy nesourodá směs. K jídlu byla nosným uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a zelím, stejným dílem jako koupené veliké karbanátky s bramborovým salátem vlastnoručně vyrobeným. Salát je mým jídlem, na kterém ujíždím. Nikdy neodhadnu potřebné množství a tak ho byla plná mísa jako pro celou rodinu. Byl den ze dne lepší a vydržel více než týden... :-) Ne že by se zkazil, ale nevydržel mou salátožravost
Motorka stála celou dobu a málem zarostla travou

Za chatou ještě existuje voňavá pivoňka, která přežívá mé hospodaření. Sázela jí Babča před léty, kdy jí ještě chata občas vítala.

Nemám tak velký futrál na motorku a tak dostává , chudák, počasové šoky. Proto nechci brát Fazera . Před odjezdem soused Jarda počal sekat trávu a posekal jí i u mě.

 
To já už balil a dělal všechny mně protivné činnosti, jako je mytí nádobí, vytírání chaty... Krásných asi 10 dní . Po cestě opět začalo u Milevska pršet,ale tentokrát nepromokla ani bunda.

1407+256= 1663Km

čtvrtek 4. června 2015

Krásný a klidný týden

V týdnu jsme byli v kempu pouze 3. O víkendu to bylo o něco horší a v sousední chatičce pro 4 lidi bylo lidí 8. 4dospělí a 4 děti.  Dětský hlahol mně nevadí, ale babička těch dětí je velice hlučná a stále děti okřikuje. Něco podobného pamatuji ze své praxe na autobusech u DP Praha. Nastoupila školní třída do vozu a učitelka je začala okřikovat a překřikovat. Někdy jsem nevydržel a učitelku upozornil na to že je hlučnější než děti. To se ale nedá praktikovat na sousedku, s kterou musí člověk léta vycházet v dobrém... Vše odjelo v neděli do 3 hodin PM. To pak člověk bádá jestli neohluchl, když je takové ticho. U vody jsem seděl 2x po cca 1,5 hodině a neviděl jsem záběr, stejně jako všichni, kteří "chytali" v kempu a okolí. Jen pan podnikatel, který chytal o 2 km níže po vodě nad jezem u Červeného mlýna, chytil 2 kapry ( 68 a 72 cm) . Kde jsou časy kdy ryby braly na každé nahození. Že se kamsi odstěhovaly se dá poznat z toho, že neskáčí z vody... Co , že je to za blbost? Ne, je to pravda. Dříve skákaly, nevím proč, pokaždé když někdo bouchl  dveřmi u auta. Ne že by skákaly na břeh, ale jen nad vodu a voda se přímo vařila. Na jiný rámus nereagovaly. Teď můžeme mlátit dveřmi o stošest a vyskočí tak 2-3 na 100 metrech.  Bílá ryba zmizela úplně. 
Ptáci už vyvedli mladé a tak se trochu zvedl stav ptactva, které decimují přemnožení dravci. Polodivoké kočky, kuny, lasičky.... V okolí se teď drží 2 dospělé kočky a 3 koťata. Norci letos nejsou vidět a ani jejich stopy na břehu jsem neviděl. Kuny navštěvují motor kladenského Franty mladšího v jeho Dačii. Téměř každý den má na motoru nové stopy... Na štěstí mu neokusují kabely, jak činily dříve. Rumunské jim chutnaly... Kosové mají mladé s bílými fleky, stejně jako jejich táta. Už nebude možné říkat : černý jako kos, jen strakaté jako kos. Ani na Lužnici nejsou včely. Sice jsem jich tam pár letos viděl, ale proti dřívějšku je to slabší o dost...  V úterý jsem musel domů, protože jsem byl na středu objednán na přezutí zadního kola. Našel jsem na netu firmu JAPNET na Libuši , která má pobočku i v Říčanech. Ceny mírné, chování na 1*. Takže už by mohla motka na STK projít. Přiznám se, že jsem na tak ojeté gumě nejezdil desítky let... 


Doma mě čekala fotka mého bývalého žigula s novým majitelem, vnukem, který se s ním účastnil srazu vozidel socialistické provenience. K srazu patřil dobový ohoz.... Sluší jim to oběma :-)
Kdy pojedu ven nevím. Čeká mě řidičská prohlídka, STK na motorku, nějaké stavění a od 20.6. hlídání doma, protože Babča jede s mladými zkoumat (I)Taliány  Dostal jsem pozvání k návštěvě Majka, ale s mými zažívacími potížemi, nevím... Rád bych Majka viděl, ale byla by to asi cesta od záchodu k záchodu.... Určitě bych tu cestu nezvládl najednou. I před těmi léty jsem toho měl v tom horku plné kecky.

1129 + 278 =  1407 km