sobota 21. září 2013

Opět za houbami

Tento týden byl hodně studený a pobyt na chatičce nic moc. Z úterka na středu byly v noci pouze 4 stupně a v chatičce 7. Tak jsem musel, letos poprvé, večer zatopit (v noci jsem netopil). Les byl jako přeoraný od "houbařů" . Vše mimo hřibů rozkopáno. Dokonce i kotrče, o holubinkách nemluvě. Babky už nerostou , jen bílé pozůstatky jejich hlaviček ve velikém množství zůstaly. Největším zklamáním bylo, že se někdo naučil sbírat Lakovky a celé naleziště, kam chodím, mně vybral. Našel jsem dost openěk na pařezech, posbíral zbytky rozkopaných kotrčů, přibral několik zapomenutých suchohřibů a nezničených holubinek.  Na ryby jsem kašlal i když zeťák Zdenda chytil za ty dny 5 kaprů. Při třech návštěvách lesa jsem našel asi tolik hub jako při minulé návštěvě za jednu. Také jsem nachodil cca 15 km, což blaze působí na mou tělesnou chátrající schránku... :-)
Ještě na jaře mně nedělaly na motorce problém teploty těsně nad nulou a jak byly 3 stupně nad nulou, táhlo a občas vytáhlo mě to s Yamou ven bez ohledu na roční období. Teď cítím nějak více chlad. Že by stáří? . 
Tento týden mám službu u zvěře a jestli bude příští hezky, ještě bych les prolezl.

8430 km + 256=  8686 km   

sobota 7. září 2013

Už rostou houby


Po příjezdu na chatičku jsem zjistil, že už i v okolí Bechyně rostou houby. Většinou jen suchohříbky, babky, různé holubinky. I pár hříbků se našlo, čechratky černohuňaté, pečárky, . Toto je úroda z úterý . Houbaření miluju a tak jsem byl i ve středu a čtvrtek s podobným úspěchem. Na chatičce nemám mrazák a tak bylo nutno vyrazit k večeru domů. Byl toho plný kufr na motorce a ruksak na zádech. Už je vše naloženo, usušeno, podušeno a zamraženo. Cesta domů byla trýznivá. Na Vltavotýnsku jsem neviděl jedinou Bedlu. Na cestě okolo Orlické přehrady a přes Višňovou jich bylo kolem cesty moc. Jenže je nebylo kam dát.....

Cesty do lesa a domů 148 km + 8282 =   8430 km

pátek 6. září 2013

Září je tady

Tak jako většinou začátkem září, vyrazil jsem v pondělí na západ a jih republiky. Nebylo ideální počasí a tak jsem moc nefotil, ale fotky z těchto cest jsou tu už několikrát, takže žádná škoda. Kvůli těm našim spolubčanům, kteří odmítli napojení na Pražský okruh v Komořanech ( dnes titíž lidé lákají voliče na to, že napojení zařídí), musel jsem až na Zbraslav , kde je napojení nejblíže (zbytečných 10 km). Vyrážím v 6 hodin, ale kamiony už jsou na okruhu v plném počtu. Dále D5 a něco okolo 160 km na sjezd k Přimdě. Tam vždy tankuju, protože je tam benzin cca o 2Kč a více levnější než na dálnici. Letos jsem měl na Přimdě humoristickou vložku. Kousek před benzinkou je přechod pro chodce a ty první dny školního roku stráží policie. Tady strážilo něco , spíše kousek policisty, tak 160 cm do výšky, ramena žádná, začátečník. Typický prcek s mindráky. Když jsem k němu dojížděl, ukázal, že má plácačku a vstoupil do silnice. K přechodu se nikdo neblížil, ulice byla prázdná, tak zase zalezl na chodník a tvářil se důležitě. Zajel jsem k pumpě, natankoval a musel jsem se kolem něj vrátit k odbočce na Bělou nad Radbuzou. Jediný pěší chlap v ulici byl vzdálen 20m od přechodu, já 10m na motorce. Prcek vletěl do silnice, zády ke mně, rozpažil na 2. polovině silnice, ruku s plácačkou do silnice. Bylo mně jasné co je to mindrák a tak jsem zastavil a čekal až pěšák, u kterého ještě nebylo jasné zda chce vůbec přecházet, dojde k přechodu. Nakonec přešel , přičemž prohodil s poldou několik slov. Vytáhl jsem už před tím mobil a chtěl poldu vyfotit. Byl by tu spestřením, ale přecházejíci ho na mě upozornil a bylo mně focení zakázáno s výhružkou, že parkuji (!!!!!!!!!!) u přechodu a to se nesmí. To vše přes rameno aniž by se otočil. Pán přešel, polda pak spustil ruce a začal se otáčet a věnovat mně pozornost, ale svým postojem mně dal volno, tak jsem se rozjel. Něco volal, ale volání policajta není ve vyhlášce, tak jsem zvědav jestli něco pošle. Docela bych se těšil.


K Bělé jezdím takovými okreskami , které jsou kupodivu docela kvalitní. Dále jedu na Karlovu Huť, Rybník, Nemanice, Lískovou, Klenčí p.Čerchovem, kde je letos uzavírka, stavuji se po cestě na Výhledech u pomníku J.Š. Baara   



Tam letos někomu vadily odpadkové koše


Přemýšlel jsem na je asi tato kláda. Zda to je mučící nástroj či co. Ale on je to stojan na kola. kolik pak má asi cenu tento zdravý kmen?



Parkuji vždy u této mapy a vzpomínám na mladá léta a hraniční pásmo, jak už jsem tu dříve psal...


Další cesta vede Chodskem: Klenčí, Trhanov ,Pec, Babylon a na Českou Kubici.Pak už Všeruby, Nýrsko, Železnou Rudu, Prášily, Modravu, Kvildu.


Pod ní se poblíž Teplé Vltavy prostírají tyto krásné  louky a hájky.




Pak se ještě více zatáhlo a k focení to už nebylo. Ale cesta a krajina super. Horní Vltavice, Lenora, Volary, Horní Planá, Černá v Pošumaví, Frymburk, Lipno, Vyšší Brod, Rožmberk, Větřní, Český Krumlov, a jelikož jsem měl chuť na kachničku, odbočil jsem na Kájov, Lhenice, Netolice, Vodňany. Tam opět návštěva prodejny Vodňanské kuře a kačenka už  55,-Kč za kilo. Posledně byla za 54,- , před 2 měsíci za 47,- Holt jde na odbyt. Kuřecí prdelky k věčeří za 30,- Kč a hurá na chatu. Týn nad Vltavou, Bechyně...
Krásný výlet. Škoda, že nebylo slunečno. Ale nevadí, fotek mám z této trasy dost...

7718 + 564 =    8282 Km