neděle 30. října 2011

Zduchovice 2011

Bývá to rozloučení se sezonou, ale pokud bude tak hezky jako včera, urřitě neodolám a vyrazím. Takové počasí, mimo ranních mlh, mně velice vyhovuje. Mám totiž raději chlad než horko.
Cesta z domova byla zpočátku krušná. Opět mlha a rosení hledí a pod ním i dioptrických brejlí. Chtělo by to stěrače na obojí. Vzal jsem si otevřenou helmu, která se lépe čistí za jízdy. Stejně jako posledně s deštěm i mlha skončila na Baních. Pak už to šlo.
Ač byl sraz v 11 hod. , ve Zduchovicích už bylo několik nedočkavců.


Někteří se už osvěžovali či ohřívali


A přijížděli další a další


LUSO přijel na svém milovaném stroji , Pavel stroj vyměnil za XJ.


Diskutovalo se o zážitcích v sezoně, kdo kolik najel, jestli letos padl, ...



Obvyklá fotka u padlého hrdiny


S malým zpožděním přijel i Miloš


Ovárek bublal v kotlích


Také trochu pohledu na hlavní program. Nejsme hlavní, jen diváci...







Většina motonávštěvníků



Kolem 13. hodiny jsme se začali rozjíždět. Silná skupina , vedená Mannem 53 odjela do Týna k Číňanovi na kachničku, (díky pirátskému útoku reportáž i odtud)






Luso do Kamýka dohustit měkkou gumu, ostatní porůznu na vyjížďku či domů. Do Týna jsem nejel, protože jsem tam byl minulý týden při cestě z Dvořiště..

Krásně jsme si pokecali, většina pojedla zabíječkové speciality, které byly letos o mnoho lepší než při mé poslední návštěvě. Tedy žádná černá voda místo prdelačky, žádná uniomáčka místo zabíjačkového guláše. Ten letos obsahoval vše co má. Tedy veliké zlepšení. Bohužel jsem se toho hodování nemohl zůčastnit pro zažívací potíže Hodnocení? Super akce. Škoda že letos nepřijely dámy. Marťanka je delší dobu nezvěstná , Domi se neohlásila, Jarka marodí...   Dámy polepšete se...  Kéž by počásko ještě vydrželo.
6450 + 152= 6602 Km celkem

pátek 21. října 2011

Výlov Dvořiště

Už delší dobu jsem toužil vyjet na výlov rybníka Dvořiště u Lomnice nad Lužnicí. Za mlada jsme tam jezdívali na dovolenou do maringotek od Vodohospodářské správy Praha západ a odtud vyjížděli na Lužnici za rybami. Bylo to někdy v létech 1971-6.
Na výlov jsem se dostal až dnes a to ještě pozdě. Abych to měl blíž, přespal jsem na chatičce, kam jsem vyrazil  už včera.Od rána bylo krásně , ale když byl ve 4 odp. čas k odjezdu, začalo drobně pršet. V Komořanech už lilo solidně, na Zbraslavi mírně a na Baních svítilo slunce. To mě neopustilo až do cíle. Bunda mně stále ještě mírně propouští a tak proschla až někde u Milína. Chata byla hezky prostydlá a tak bylo nutno pustit Etaviru a dát si groček. Za chvíli byla tma a jelikož tam nemám ani telku ani net, odnesla to knížka. A to velice zajímavá: Dějiny Templářů. Asi v půl 11. večerka. Nesnáším při spaní hučení topidla a tak spaní bez topení. Ve 3 už bylo uvnitř pouze 7 stupňů a to už používám na svou pleš kuklu od motorky a 2. spacák na přikrytí. Výlov začíná v 7 ráno a cesta k rybníku trvá 45 minut.


Jenže v noci dost mrzlo a byla mlha. Ještě v 8 bylo takto. Ořech měl do rána zmrzlé a opadané listy


Vyjel jsem v půl desátý. Tráva byla namrzlá a dost to klouzalo. V takových situacích  je nahoře na silnici o 3-4 st. tepleji a mlhy o dost méně. Dnes nebylo ani tepleji  ani menší mlha. Ba naopak. Dal jsem si, debil, do navigace omylem nejkratší cestu. Možná to bylo ale dobře, protože stále stavěl kvůli zamženým brejlím a namrzlému hledí na helmě v silném provozu by asi nebylo bezpečné.  Takže Nuzice, Netěchovice, vlevo Jarošovice, dále kolem hnoje (1. zastávka na čištění a odledování po asi 6 km)  polňačkou na 159 , vlevo a hned zase vpravo na Smilovice, na 148 vlevo Bečice až Dolní Bukovsko (tam bylo poslední, 6. čištění výhledu) , na E55 1 km vpravo, pak vlevo na Bošilec, Smržov (jakousi lesní cestou) , rybník Dvořiště. Internet ukazoval pro trasu vzdálenost 48 km, touto zkratkou to bylo 37 a myslím stejně rychle. Před rybníkem pomahači a chrániči zaženou člověka do rozbředlého pole ať dělá co umí. Hned u vjezdu mně pořadatel oznámil, že to tam nikde stát nebude bo je to měkký. Na dotaz proč mě tam poldové ženou pokrčil rameny a procedil, že jim to nařídili a přemýšlet .... Probruslil jsem k takovému travnatému drnu a Yamu o něj opřel. Prkýnko v kufru je dobrá věc...

 
Parking je od rybníka asi 100 m. Návštěvníka přivítá transparent


Návštěvníků byly mraky, ale v době mého příjezdu většina už směřovala domů. Přesto tam bylo odhadem ještě 30-40 autobusů a více jak 100 aut. Návštěvnictvo bylo různé. Školky, školy, domovy důchodců, pečovatelské ústavy, mentálně postižení...  Ti se se mnou chtěli kamarádit, protože mysleli, že jsem nový přírůstek. Pečovatelka jim marně vysvětlovala, že k nim nepatřím, tak asi jo....


Toto občerstvení tu stálo  už před těmi 40 léty a nějaké pivko jsme tu utrhli...


Také bašta je na svém místě. Tehdejší baštýř, nás rybáře, neměl moc rád, protože si myslel, že mu chodíme pytlačit do rybníka. Nebyla to pravda. Jedinou rybu , kterou jsme si vzali z rybníka, byla potrhaná štika, která se dostala do sporu s větší kolegyní a stejně by byla pošla.



 Také hráz nedoznala změn



Rybník se moc fotit nedal a raději se skrýval v mlze. Vzadu byla sbírka vodního ptactva , která hodovala na těch menších a zapomenutých rybách.

U výpusti vybírali a třídili zatažené ryby. Část z nich vozili i do prodejních stánků na kraji rybníka.



Výpustí odtéká stále ještě přebytečná voda



Prodej byl prakticky na místech kde jsme mívali ty maringotky.



Ceny byly oproti obchodům velice příznivé. Výběrový kapr 64,-/ Kg, 1. jakost 57,- /kg . Pstruh a siven po 90,- , Okoun, pro kterého jsem vlastně přijel, 70.-/kg. Představoval jsem si alespoň půlkiláka, ale měli už jen samé prcky 

A tak ještě pár smutných fotek vypuštěného rybníka















A parkoviště



Pak už jen podobnou cestou na chatičku , najíst, umýt nádobí a krásným, slunečným , podzimním dnem domů. Super pohoda, krásné poježdění. Tuto dobu miluju, protože není horko. To nesnáším....

Za dva dny s nákupy 352 km + 6098= 6450 km celkem
Kéž by bylo takové počasí příští týdem na Zduchovice (myslím to odpolední :-))) )

sobota 15. října 2011

Předposlední letos?

Domácí povinosti a protivná angína mě na delší dobu znemožnily vyjet. Až včera to konečně vyšlo. Chtěl jsem původně zůstat u vody 2-3 dny a podráždit nějaké dravce, ale vrátil jsem se týž večer.

Když jsem přišel do garáže pokoušela se o mně mrtvice. Mladej provádí stavební úpravy a při řezání obkladových bloků se "trochu " práší. Yama byla bílá místo černá, ale to vyřešil stlačený vzduch a suchý hadr (mokrým by se z toho stal beton) a vše bylo OK. Nabral jsem zásoby na 2 dny a vyrazil asi v 10 hod. U nás na teploměru 7 st., na dálnici 6 a na chatičce u vody 4 st. To by nevadilo, ale horší bylo, že vypouštějí rybníky a voda byla ze břehů. Na nějaké vláčení nebylo ani pomyšlení.  



Břeh je totiž podmáčený a hrozí pád do vody pokud člověk stoupne na kraj. Ryby se tedy změnily na procházku po lese s možností nálezu nějakých podzimních hub. Podle vody jsem se daleko nedostal, protože byla cestička místy pod vodou a brodění ve 4 st. vzduchu a 9 st. vodě mě vůbec nelákalo.. Tak bylo rozhodnuto jet k večeru domů, což se změnilo na odpolední projížďku směr domů. Uvařil jsem si čaj, opekl domácí prejt  a poobědval. Pak se stala chyba v podobě napití se volně stojící limonády. Nedošlo mně, že je studenější než z lednice. Od té doby  mé průdušky protestují.... 
Po 3. hodině jsem vyrazil přes Týn, Písek , Čimelice, Dobříš, domů. U vody bylo zataženo, ale od Písku krásně slunečno. Po začátku cesty byla zastávka v lese. Nikde nikdo a tak jsem zajel až k mému oblíbenému místu, které nikdy nezklame. A nezklamalo. Půl tašky klouzků, sameťáků, pár babek a jeden šiškovec.


Docela mě překvapil na pátek velice slabý provoz na silnici, v lese nikdo. Cesta utekla v pohodě a po páté jsem byl doma. Najeto 264 km - super

5834 + 264 =  6098 km celkem
Je to letos slabota, ale mám v plánu ještě 2 akce. 21.10. se loví Bezdrev, 29.10. se loví rybník Dvořistě a k tomu jsou Zduchovice - zabíjačka a tím loučení starejch středočechů se sezonou.  Snad alespoň jedna akce vyjde počasím....